Stenspräckning är en ypperlig metod för att söndra berg i mindre omfattning samt sten. Har man hällar/ klackar samt sten i varierande storlekar som man önskar få bort så är det stenspräckning perfekt. Naturligtvis går det även bra att spräcka större djup. Vi använder numera enbart krutpatroner, typ Simplex när vi spräcker sten.

Vi använder oss av späcksystemet simplex.
Simplex är ett elavfyrat system som använder sig av små krutladdningar föör att skapa högfrekventa vibbrationer.
Tack vare att vibrationerna är minimala kan sprängning ske nära husgrunder, vattenledningar, fjärrvärmeledningar, i tätbebyggt område, och andra ömtåliga objekt utan att dessa skadas.

Då stenspräckning inte genererar lika kraftiga vibrationer som dynamit innebär det att man slipper besikta närliggande byggnader och tillhörande vibrationsmätning. Detta medför även att vi kan komma igång snabbt då och besiktningar och montering av vibrationsmätare i regel tar ca: 1-2 veckor.

Brinntiden på krutet är 350m/s traditionell dynamit brinner i ca 6000m/s.

Vid mindre arbeten leder detta i regel till lägre kostnader och riskerna är relativt sett små. Metoderna är moderna och välbeprövade och kallas i dagligtal för stenspräckning!

Vid större arbeten får vi ofta frågan när det blir mer kostnadseffektivt med traditionell sprängning (med dynamit) jämfört med stenspräckning och enligt vår erfarenhet/uppfattning går gränsen någonstans mellan 20-50 kubikmeter berg beroende på hur det ser ut.

Fördelar med stenspräckning:
  • Genom att vibrationerna vid spräckning är högfrekventa klingar de snabbt ut efter smällen vilket är skonsamt mot närliggande och känsliga objekt.
  • Inga besiktningar krävs.
  • Stenspräckning kan utföras året runt.
  • Kan användas inomhus i trånga utrymmen.

 

För spräckarbete inom detaljplanerat område KRÄVS tillstånd från Polisens Tillstånds Myndighet och vi har ett generellt tillstånd för hela Uppsala län.
Vi har naturligtvis även alla gällande försäkringar och F-skattsedel
För mer information kontakta oss så berättar vi mer!


    © 2012 Ekolsund Entreprenad AB

    Hammarsgårdsvägen 9, 74950 Ekolsund

    070-3901350 info@ekoentreprenad.se